Boxholms Hemträdgårdsförening

Söndagen den 16 juni klockan 15:00 samlades vi hos Lena och Bertil Hessler i deras trädgård i Strålsnäs. Vädret var lovande hela dagen med värme och sol. Det skulle bli en fin sammankomst.

Vi hade med vår hund Arak som skulle ligga och sova i bilen under vårt besök. Innan själva besöket tog han och jag en liten promenad i solskenet. När vi kom tillbaka till bilen omkring klockan 15:05 hörde jag hur det smattrade av hagel på ett stort plåttak några hundra meter bort på andra sidan järnvägen. Jag skyndade att låsa upp bilen men innan jag hann öppna bakluckan hördes en öronbedövande knall.

Blixten hade slagit ner i ett stort träd på granntomten ett femtiotal meter bort. Medlemmarna som redan hade samlats hos Lena och Bertil var ganska skärrade. Det var ett typexempel på "en blixt från klar himmel". Det var lite muller under någon minut, men sedan var det ingen mer åska den dagen.

Det var många i Strålsnäs som fick elektronik förstörd. Själv bor vi i änden av elledningen och därför gick mycket sönder: TV, satellitmottagare, larm, telefon, bergvärmedisplay, elektrisk grind och trädgårdsdammens UV-C. Datorn som var igång klarade sig för den var ansluten via ett åskskydd.

När man gick in kändes det som man var flyttad tillbaka till femtiotalet. Jag bodde då i ett hyreshus med en grusgång. Gruset krattades varje lördag så det skulle vara fint när arbetarna kom hem strax efter lunch. Vi barn var tvungna att gå på gräsmattan för att inte förstöra mönstret i gruset. De medlemmar som var i min ålder tvekade lite innan de tordes gå in.

Men när de väl kommit in studerades och diskuterades de olika växterna ...

liksom de olika fiffiga träkonstruktionerna.

Det fanns många rabatter med mängder av växter.

Det bara några år gamla växthuset hade stengolv och krukor med tomater och gurkor.

Det fanns en damm i trädgården. Jag och Marianne hade redan hört ryktena att Bertil hade fått tre stycken Koi. Vi såg dem inte först, men så småningom hittade vi dem under de fina näckrosorna.

En gammal gårdspump fyllde på vatten i en trätunna. Vattnet rann rakt igenom till en ränna som förde vattnet vidare till dammen.

Regnet hängde i luften med några kraftigare skurar ibland.

Det var inte särskilt inbjudande att inmundiga vårt medhavda kaffe utomhus. Vi blev inbjudna i huset till det dukade vardagsrumsbordet.

Astrid som var barnfödd i Strålsnäs och som bott där under fyrtio- och femtiotalet kunde berätta historier om Bertils och Lenas hus.