Boxholms Hemträdgårdsförening

Tisdagen den 10 juli samlades vi utanför Boxholms Folkets Hus för att resa till Jonas Andersson i Västra Harg. Jonas har under bara några år byggt upp en grekisk-inspirerad medelhavsträdgård. Han har även en blogg där han beskriver vad som har hänt och händer i trädgården.

Vi samlades 8 personer strax efter lunch för att bestämma hur många bilar vi behövde. Åtminstone ytterligare 4 vuxna plus 2 barnbarn hade åkt direkt till Jonas eftersom det var en omväg för dem att åka via Boxholm. Men vi är ju en trädgårdsförening så de först anlända hade naturligtvis botaniserat i den vildvuxna parken och hittat vackra blommor. Andra kanske skulle beteckna det som ogräs, men det gäller ju att passa på när man ser något nytt.

När vi kom fram stod Jonas och väntade. Han var lite nervös i början eftersom det var första gången han hade trädgårdsvisning för en grupp. Vi fick ta det som det var tyckte han - "Det är inte riktigt färdigt ännu !??" Vi vet ju att en trädgård aldrig skall bli färdig. Det är ju det som är tjusningen.

Vi klev in i trädgården och hittade genast en enorm kaktus i en kruka. Den var otroligt vacker, symmetrisk och rund.

I ett hörn fanns en uppbyggd sluttning med mycket sten. Där hade han planterat låga växter. Det verkade nästan lite vilt medelhavsområde. Överhuvudtaget fanns mycket sten och betong. Det ger ju ett gynnsamt klimat som passar växter från sydeuropa.

Det fanns mängder av stora palmer, ibland i krukor ovan jord och ibland i krukor nergrävda i jorden. Anledningen till att krukor användes var för att kunna transportera de enorma växterna in i växthuset under vintern. Dessa exotiska växter tål ju inte klimatet i Västra Harg.

Denna enorma olivträd beundrades och fotograferades. Det står inte i kruka. Jonas bygger ett hus av markskivor runt trädet varje höst. Som tak lägger han några lager bubbelplast för att släppa in ljus. Som ytterligare säkerhetsåtgärd lägger han in elektriska värmeslingor som han kan slå på när det blir riktigt kallt.

Trädet imponerade med sin grova stam. Ingen vet hur gammalt trädet är, Jonas köpte det när det redan hade denna storlek. Han har ännu inte fått några oliver på detta träd. Däremot såg vi mindre olivträd på verandan som hade oliver.

Det kanske inte är så konstigt att det inte blir oliver. Trädet ser ju ut som det är hamlat med massor av nya skott. Det går nog inte att låta det utvecklas med stora kraftiga grenar, så som vi brukar beskära våra fruktträd. Då blir det ju alldeles för komplicerat att riva och bygga ett hus runt trädet varje år.

Med rätt perspektiv kan man till och med få intrycket att trädet är ännu större.

Det fanns även traditionella odlingar i pallkragar. Bland annat hade man skaffat ett stort antal plantor av tagetes. Avsikten var till stor del att få sniglar att söka sig till dessa plantor. Sniglar söker sig gärna till tagetes.

Trädgården var ju mycket annorlunda. Det fanns mängder av intryck att diskutera.

Som vanligt avslutades besöket med en fikastund där vi intog vårt medhavda kaffe.