2015

Årsmötet 2015 hölls den 11 mars i Boxholms Folkets Hus B-sal.
Efter årsmötet gick vi till biblioteket och lyssnade på Maria Fredin Skoog. Hon är journalist och har också skrivit några böcker.
Maria är trädgårds-, mat- och antikvitetsintresserad, vilket framgår av hennes hemsida.

Vi kommer att ha en tävling vilken av medlemmarna som har den högsta solrosen lördagen den 29 augusti på samma sätt som de senaste fyra åren. För att få ett delresultat ber vi dem som tänker delta att per telefon eller e-post meddela höjden den 1 juni, 1 juli, 1 augusti och 20 augusti till någon i styrelsen så att ställningen kan följas på hemsidan.
Vi gör ett nytt försök att slå det gamla klubbrekordet på 4.45 meter.

Namn Höjd
1 juni 1 juli 1 augusti 20 augusti 29 augusti Kommentar
Marianne Danielsson 129 cm 210 cm 286 cm 289 cm 289 cm
Lars Palmkvist 75 cm 125 cm 152 cm 152 cm
Astrid Carlsson 12 cm 68 cm 95 cm 105 cm Pytteliten söt knopp
Kristina Thorell 32 cm

Lördagen den 16 maj klockan 10:00 – 13:00 ordnade vi ”Trädgårdens Dag”, tillsammans med Boxholms företagare. Många av kommunens företagare hade då specialerbjudande av någon artikel med trädgårdsanknytning. För att få aktivitet på torget under Trädgårdens Dag kan medlemmar i föreningen sälja perenner eller ettåriga växter till Boxholms invånare.

För att visa att man inte behöver ha villa eller sommarstuga för att kunna njuta av en trädgård byggdes en modell av en balkong. Där visades lämpliga växter.

I år finns det ingen bussresa planerad. Intresset för sådana verkar vara nedåtgående och sådana resor är mycket arbetskrävande för styrelsen.
Istället satsar vi på resor med egna bilar. Då krävs ingen förbokning utan de som har tid och lust kommer. Om någon inte vill köra själv finns det i allmänhet plats i någon bil.

Under sommarmånaderna har vi tänkt att vi skulle träffas hos olika medlemmar. Vi vill gärna komma även om du inte tycker att din trädgård är något att visa upp. Den får gärna vara lite ”rufsig”. Meningen är att vi träffas, pratar och inmundigar eget fika. Förhoppningen är att skapa en starkare föreningskänsla. Om du är av samma åsikt är du välkommen att kontakta någon i styrelsen så kan vi komma överens om en tid. Nedan följer några planerade medlemsträffar.

Torsdagen den 28 maj klockan 16:00 – 18:45
blir det växtbytardag hos Alice Larsson i Förmo kvarn. Här kan du sälja, ge bort eller köpa, sticklingar och fröplantor. Passa på att förnya dina rabatter till en billig penning. Tänk också på att när du ger bort sticklingar kommer du att ha en reserv om det skulle hända något med dina egna plantor. Ta gärna med ett litet bord, t.ex. campingbord om du har tillgång till ett sådant. Tänk på att sätta växterna i köpt jord så vi undviker att sprida sniglar eller sjukdomar. Alternativt ingen jord utan bara i vatten.

Direkt efter kan vi fortsätta till Pålsbo naturreservat. Klockan 19:00 kommer naturguiden Lars Frölich att berätta om den blomsterrika ängen som sköts på traditionellt vis. Pris 50 kr/vuxen.

Onsdagen den 10 juni klockan 18:00 – 21:00
samlas vi och dricker medhavt kaffe hos Susanne Thorell i deras nya hus Kullen, mittemot bron över järnvägen strax söder om Strålsnäs. Hon har knappt börjat med trädgården, men vi kan säkert prata trädgård eller annat med varandra. Vi kanske kan bidra med vilda idéer!

Torsdagen den 25 juni klocka 19:00
träffas vi vid Åsabackarnas naturreservat. Tillsammans med naturguiden Lars Frölich får vi tillfälle att leta efter orkidéer. Pris 50 kr/vuxen.

Lördagen den 27 juni klockan 13:00 – 17:00
samlas vi hos Marianne och Håkan Danielsson i Villa Solvik, Strålsnäs för att prova betonggjutning. Det kommer att ges möjlighet att prova på själv. Ta i så fall med en kraftig hink, en planteringsspade, handskar och en gjutform, t.ex. en sådan som barnen har i sandlådan. Glöm inte kaffet

Lördagen den 11 juli klockan 14:00
åker vi till Violet Bogentoft i Hästholmen. Avfärd från Folkets Hus klockan 13:15. Glöm inte att ta med fika som vi får dricka i hennes trädgård.

Romantisk perennträdgård i sammanhållen stil. Rosor och perenner tillhör favoriterna. Sittplatser i olika väderstreck. I väst spelar dammen första stämman. Vinterträdgård med fikon, citroner, passionsfrukt och pelargoner.

Söndagen den 2 augusti klockan 13:00 – 17:00
kommer Susanne Skirby Andersson på Österskogsvägen 32 att hålla kurs i trädbeskärning under JAS-perioden. Vi samlas hos Susanne för lite inledande teori. Därefter går vi över till grannen och utövar våra nyförvärvade kunskaper på trädgårdens träd.

Lördagen den 29 augusti klockan 15:00
samlas vi hos Gert och Anita på Runögatan 15 i Mjölby. Vi parkerar på Egeby-skolans parkering. Vi samåker från Folkets Hus klockan 14:40. Ta med eget fika.

Blomstertorget i Linköping har gjort ett reportage om deras trädgård. De odlar en mängd olika tomatsorter och de har en nästan vetenskaplig samling av dahlior med etiketter som berättar vilket år sorten skapades. Det finns även andra växter.

Lördagen den 26 september klockan 13:00 – 15:00
samlas vi hos Marianne och Håkan Danielsson i Villa Solvik, Strålsnäs för att gemensamt göra must av våra äpplen. Föreningen har en äppelpress som medlemmar kan få hyra för att göra egen must. Men denna dag har vi en gemensam medlemsträff där vi tar med oss våra äpplen och gemensamt lär oss att använda äppelpressen.
OBS. Vi kommer att vara utomhus. Om vädret blir alltför eländigt kommer vi att göra nytt försök något senare. Den nya tiden kommer då att anslås här på hemsidan. Ta med äpplen och egna flaskor.

För att få tillfälle att träffas och diskutera olika ämnen har vi bokat Atterbomsrummet på biblioteket under några tillfällen i höst. Vilka ämnen som skall tas upp får ni medlemmar föreslå. Ämnena kommer att anslås här på hemsidan efter sommaren.
Torsdagen den 1 oktober 17:30 – 21:00.
Torsdagen den 5 november 17:30 – 21:00.
Torsdagen den 3 december 17:30 – 21:00.

Några förslag på teman:

  • Miljömat
  • Växtstöd (trä, armeringsnät etc.)
  • Odling i krukor
  • Odling i pallkragar
  • Balkongodling
  • Ekologisk odling