2013

Årsmötet 2013

hölls den 6 mars i Folkets Hus B-sal. Det var omkring 30 medlemmar närvarande.

Utöver de vanliga årsmötesförhandlingarn hade vi en del diskussioner om omröstningar, bl.a. bestämdes:

 • Vi skall ha växtbytardag på Anders Hyléns första måndagsträff den 3 juni och tipspromenad på nationaldagen den 6 juni. Alice Larsson lovade en lite enklare tipspromenade detta året.
 • Vi skall ha årets resa till Gunillaberg utanför Jönköping under första halvan av juli.
 • Omkring en tredjedel av de närvarande medlemmarna är beredda att betala 2500 kr för en tvådagarsresa för att fira att föreningen fyller 100 år 2014. Förslag om resor var runt Mälaren, Österlen och omkring Göteborg.

Vinnaren av solrostävlingen, Lars Palmkvist, fick ett välförtjänt pris. Det verkade som om det kommer att bli fler tävlande 2013.

Efter årsmötet gick flertalet medlemmar till Boxholms bibliotek för att höra på ett uppskattat föredrag av Christel Kvant. Christel visade bilder och berättade om olika sätt att skapa rum i trädgården. Hon visade att en sådan enkel sak som en liten ”häcksnutt” ger en ombonad känsla. Kontraster gör att de olika delarna framhävs, t.ex. att ha en välklippt ansad gräsmatta intill en vildvuxen ståtlig perennrabatt.

Christel Kvant är författare, journalist och fotograf med inriktning på trädgård. Hon har tidigare arbetat som redaktör för inredning och trädgård på tidningen Femina, men är numera frilans och arbetar med böcker, reportage och trädgårdsdesign.
Hon har också gjort flera utställningar på trädgårdstemat, bland annat på Hedens Lustgård i Göteborg 2001, Compact Trädgård på Fredriksdal 2003 Krukans Vänner på Sofiero 2009 och Trädets tid på Fredriksdal 2011.
Christel Kvant håller också föredrag om trädgårdsplantering. Tillsammans med Heidi Palmgren gav hon 1999 ut Trädgårdens rum. Boken blev en klassiker med sina nyskapande tankar om hur man bygger trädgården med väggar, golv och tak.
2005 kom det nya svenska standardverket för trädgården, Vår trädgårdsbok, som hon skrivit tillsammans med Inger Palmstierna. Christel ansvarar i Vår trädgårdsbok för bokens delar om trädgårdsrummet. Hennes utgångspunkt är att växterna kommer till sin rätt först när man har en bra plan och lär sig kombinera dem så att de framhäver varandra. I boken medverkar dessutom en rad experter med text och bild.
Christel Kvant nominerades till Augustpriset 2011 för sin senaste bok Trädets tid med motiveringen: ”Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning.

I år hade vi många deltagare i solrostävlingen. Det var en spännande tävling där ordningen kastades om ett flertal gånger.
Nuvarande klubbrekordet 375 cm sattes 1968 av Nils Johansson och det står sig fortfarande, men bara med 9 cm marginal.

Namn Höjd
1 juni 1 juli 1 augusti 20 augusti 31 augusti Kommentar
Lars Palmkvist 85 cm 235 cm 363 cm 364 cm 366 cm
Sture Johansson 98 cm 213 cm 285 cm 285 cm
Iréne Karlsson 20 cm 105 cm 170 cm 210 cm
Marianne Danielsson 3 cm 28 cm 39 cm 184 cm Frösådd av domherre el.dyl.
Astrid Carlsson 30 cm 84 cm 164 cm 172 cm
Sivert Sjögren 56 cm 126 cm 140 cm 145 cm Minskade 5 cm mellan 15 juli och 1 augusti.
Birgitta Dahl 64 cm Blåste sönder.

Lars Palmkvists solros i slutet av juli:

Årets aktiviteter:

  • 25 maj.
   Linköpings Trädgårdsklubb Blåklinten hade en bussresa till Pelargonmuseet i Bodafors och Sävsjö parker. Vi fick en guidning av före detta stadsträdgårdsmästaren i Sävsjö.
   2 personer från Boxholms Hemträdgårdsförening följde med.

 

  • 3 juni.
   Årets växtbytardag ägde rum i Folkets Park när Anders Hylén hade årets första måndagsträff. Meningen med växtbytardagen är framförallt att medlemmarna skall träffas och lära känna varandra. Att man samtidigt kan dela med sig av sitt överflöd och även sälja är mest en sätt att motivera varför man samlas. De senaste åren har vi haft växtbytardagen på offentliga platser för att visa att föreningen finns och kanske locka nya medlemmar.

   Men tyvärr gav årets växtbytardag ett patetiskt intryck av en förening på dekis. På det stora utrymme som vi var tilldelade fanns bara fyra som hade växter och ytterligare några medlemmar. De som gick stora promenaden upp mot bilarna tittade lite skeptiskt. Ytterst få kom fram och pratade och tittade på växter.
   Frågan är hur vi gör nästa år när föreningen har sitt 100-årsjubileum. Vi kanske inte skall visa upp oss för allmänheten utan hålla oss för oss själva!

 

  • 6 juni (Nationaldagen).
   Meningen med nationaldagsfirandet som kommunen anordnar är att ge alla föreningar tillfälle att visa upp sig. Alice Larsson ordnade en tipstävling för föreningens räkning.
   Men även på nationaldagen gav vi ett ömkligt intryck. Vi var två medlemmar som fixade med tipstävlingen, en som sålde växter och ytterligare en som höll sällskap. Tipstävlingen var lättare än förra året så av de endast åtta tävlande var det två som hade 10 rätt.

 

  • Söndagen den 16 juni 2013 bjöd Lena Hessler in oss till ett samkväm i deras trädgård i Strålsnäs.

   Vem som helst kan för övrigt erbjuda sig att ta emot medlemmar under otvungna former. Det vore trevligt att kunna träffas lite oftare.

 

  • Lördagen den 13 juli 2013 gjorde vi en bussresa till Tage Andersens Gunillaberg väster om Jönköping. Tyvärr var det bara 20 medlemmar som hade anmält sig.

   Ett litet kuriosum var att elva steg på i Strålsnäs och bara 9 i Boxholm city.