2012

Årsmötet 2012

hölls den 7 mars i Folkets Hus B-sal. Det var omkring 40 medlemmar närvarande.

Utöver de vanliga årsmötesförhandlingarna hade vi en del diskussion och omröstningar. En synpunkt som hade kommit upp under året var att några medlemmar ville ha våra dagsutflykter på vardagar istället för helger. Följden skulle då bli att yngre förvärvsarbetande medlemmar inte skulle kunna följa med. Vi skulle förmodligen tappa den nya generationen. Det blev en överväldigande majoritet bland närvarande medlemmar för att fortsätta med dagsresor på helger.

Styrelsen ville också veta vilka resmål som skulle prioriteras. Det fanns ett antal förslag som Birgitta Samuelsson redogjorde för och därefter hade vi omröstning. Röstningen utföll som:

7 röster:
Örebro stadspark och friluftsmuséet Wadköping.
5 röster:
Remmalag på Visingsö.
24 röster:
Trädgårdsbesök hos Johnny Dahlgren i Ytterby, Loftahammar.
12 röster:
Växjö stadspark med Linneparken.
4 röster:
Blomstergården i Eringsboda.
2 röster:
Påskliljorna i Fagerås.

Under övriga frågor berättade Kerstin Kvick att vissa rabatter på Bjursdalen har förfallit. Hon tar gärna emot plantor som vi delar och även lite hjälp att plantera. De gamla är värda att få något vackert att titta på. Ta gärna kontakt med henne när det är dags att gallra och dela på era växter. Det känns ju alltid bättre att växterna kommer till glädje istället för att bara kastas på komposten.

Efter årsmötet gick flertalet medlemmar till Boxholms bibliotek för att höra ett mycket uppskattat föredrag av Karin Berglund. Det var ett föredrag för alla och totalt var vi omkring 70 personer. Karin började med att redogöra för sin stora passion för blommornas lukter. Hon visade vackra bilder med doftande blommor från alla årstider. Tyvärr var projektorn lite felinställd så att alla bilder var onödigt ljusa, men det uppvägdes väl av hennes engagemang när hon beskrev sina känslor för blommornas doft.

Ibland uppfattar vi inte att en viss blomma doftar. Som exempel talade hon om de nu aktuella snödropparna. Utomhus tänker vi bara på att de är bland de första som kommer på våren och de till och med tränger igenom tjälen. Men tar man in en bukett i värmen frigörs dofterna som inte har kommit fram i kölden utomhus.

Hon påpekade också att oftast är det ljusa blommor som doftar, vita, ljusblå, ljusröda osv. Ett av undantagen är chokladblomma (Cosmos Atrosanguineus) som doftar som mörk choklad.

Den andra delen av föredraget handlade om hennes nya bok, Samtal i trädgården. Hon hade studerat ett antal ”kändisas” trädgårdar. De liknade inte alls perfekta de trädgårdar vi ser på TV. Det var många konstnärer som hade mycket speciella trädgårdar. Men hon hade intervjuat ägarna och vi fick ta del av deras tankar om sina trädgårdar. Det var väldigt fascinerande att höra henne redogöra för hur man hade resonerat. Bilderna var fantastiska med helt olika trädgårdar, ibland små omslutna av murar och ibland öppna så att man kände som att naturen runt omkring var en del av trädgården.

Aktiviteter under 2012:

  • Ett förslag som kommit upp är en kurs i pilflätning. Tyvärr verkar det svårt att få hit någon kursledare. Men för den som är verkligt angelägen finns det kurser på Söragårds Pil & Hantverk ett par mil sydost om Värnamo.

 

  • Vi hade en tävling vilken av medlemmarna som hade den högsta solrosen lördagen den 25 augusti. Tyvärr var det bara en deltagare som meddelade höjden på sin solros, Lars Palmkvist. Solrosens utveckling såg ut som:
   Datum Höjd
   2012-05-31 50 cm
   2012-07-01 147 cm
   2012-07-29 297 cm
   2012-08-15 320 cm
   2012-08-25 322 cm (slutlig höjd)

   Nuvarande klubbrekordet 375 cm sattes 1968 av Nils Johansson. Lars lyckades inte slå detta.
   Vem slår Lars rekord nästa år?

 

Växtbytardag måndagen den 4 juni

Årets växtbytardag ägde rum i samband med Anders Hyléns första måndagsträff i Boxholms Folkets Park. Vi fick en väldigt bra plats precis vid ingången. Det första som mötte alla besökare var Boxholms Hemträdgårdsförenings skylt och borden fylld med olika växter för försäljning eller utdelning. Det kom mycket folk. Många kom och tittade på växter och diskuterade med föreningens medlemmar, men det blev inte så mycket sålt i början av kvällen. Av naturliga skäl ville man väl inte släpa runt med växter under kvällen utan många väntade tills de var på väg hem. Men det var ju växtbytardag så många växter bytte ägare under tiden. Som vanligt fick man med sig mer hem än man hade när man gick dit.

Eftersom det var måndagsträff kunde man gå runt och titta på fina veteranbilar. Det var också möjligt att köpa korv och kanske en del annat. Och det bjöds även på en bejublad föreställning av gruppen KanDeKanVi från Mjölby.

Man kan säga att vi hade tur med vädret. När vi kom vid 17-tiden regnade det rejält under tiden vi satte upp bord och växter. Men sedan klarnade det upp, solen sken och det var stundtals riktigt varmt. Men vär vi skulle packa ihop började det regna igen.

Onsdagen den 6 juni 2012 (Nationaldagen) ordnade vi en tipspromenad i Folkets Park.

Lördagen den 30 juni gjorde vi en bussresa som deltagarna sent skall glömma till Johnny Dahlgren i Ytterby, Loftahammar.

Onsdagen den 4 juli åkte vi till Lisbeth och Kjell Antonssons sommarbostad Fridhem, belägen på Dags mosse mellan Omberg och Tåkern.

Tisdagen den 10 juli åkte vi till Jonas Andersson i Västra Harg för att titta på hans medelhavsinspirerade trädgård med palmer, olivträd och liknande.